Blaty kuchenne

Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu.

Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.

Zalety:

  • odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne,
  • odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
  • odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty- dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
  • odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
  • odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
  • odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438 – dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.

Wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów.

Zastosowanie:

  • do produkcji mebli,
  • jako elementy wykończenia wnętrz np.: blaty kuchenne, lady, stoły, biurka, półki.

Powłoka antybakteryjna

Powłoka antybakteryjna – dzięki zastosowaniu technologii jonów srebra. Dekory blatów kuchennych oznaczone tym znakiem posiadają zwiększoną ochronę przeciwbakteryjną.

Dotyczy dekorów:

W 11 dekorach z nowej kolekcji Blatów kuchennych SWISS KRONO (oznaczone ikoną „powłoka antybakteryjna”), zastosowano laminat HPL ze specjalną powłoką antybakteryjną, potwierdzoną certyfikatem. W technologii produkcji HPL’i z powłoką antybakteryjną zastosowano nieorganiczny roztwór na bazie jonów srebra, który nie jest toksyczny. Ponadto, z czasem nie ulega modyfikacji, dlatego daje ochronę antybakteryjną przez cały czas życia produktu.

Ryzyko infekcji występuje nie tylko w szpitalach. Względy higieniczne są istotne we wszystkich miejscach użyteczności publicznej, takich jak hotele, biura, sklepy, środki transportu czy placówki oświatowe. 11 dekorów z naszej oferty zapewnia zwiększoną ochronę we wszystkich wnętrzach.

Skuteczność powłoki antybakteryjnej testowano na 7 bakteriach w oparciu o najwyższe standardy japońskiej metody JIS Z 2801. Dzięki powłoce ponad 99% bakterii ginie w ciągu zaledwie 24 godzin

  • Escherichia coli ATCC 8739
  • Enterococcus hirae ATCC 8043
  • Listeria monocytogenes ATCC 15313
  • Staphylococcus aureus (MRSA) ATCC 33592
  • Staphylococcus aureus ATCC 6538
  • Salmonella enteritidis ATCC 13076
  • Mycobacterium smegmatis ATCC 19420

Jony srebra (zamknięte w szklanych kulkach) zostają aktywowane podczas wchodzenia w kontakt z wilgocią. Zabijają bakterie znajdujące się na powierzchni i blokują proces podziału komórek, tym samym hamując proliferację bakterii.

Ważne uwagi

Każda mechaniczna ingerencja (obróbka frezowaniem, cięcie) w strukturę blatu wymaga bezwzględnego zabezpieczenia otwartych powierzchni przed działaniem wilgoci. Zalecamy użycie środków dostępnych w handlu, np.: kleje poliuretanowo – rozpuszczalnikowe. Dodatkowo do uszczelnienia krawędzi należy zastosować np.: silikon. W przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej.

Obrzeże tylne BK (w blatach jednostronnie zaoblonych) nie zabezpiecza blatu przed działaniem wody. Zalecamy zastosowanie np. listew przyblatowych.

Jesteś zainteresowany ofertą? Skontaktuj się z nami.